Zeleni grad – Podjednak urbani razvoj

Ogledalo grada je poslovni centar i njegova industrijska zona, a duša mu je javni prostor.

Problem mnogih europskih gradova je sve veća društvena nejednakost. Loše uređen javni prostor preplavljen reklamama i automobilima ubrzano se privatizira. Taj neoliberalni koncept grada kao dobra za koje treba platiti kako bi se u njemu uživalo, vodi mnogim oblicima segregacije i zatvara ljude u geta: neke u luksuzna naselja kao što su zatvoreni i čuvani posjedi, a druge u zapuštene i prenapučene zgrade i neuređena naselja.

Koncept zelenog grada temelji se na pretpostavki da je najvažnije ono što je javno. Kvaliteta zajedničkog prostora, jednaka raspodjela i potpuna dostupnost javnih dobara i usluga temelji su demokratskog i održivog grada. Zbog toga, umjesto investiranja u šoping-centre ili nogometne stadione, zeleni traže više lokalnih sportskih centara i bazena, dobro održavanih parkova i igrališta, čiste ulice sa širokim nogostupom i biciklističkim stazama, estetski uređene autobusne i tramvajske stanice. Siguran javni prostor, dostupan svima. Kako bi se postiglo posvuda jednak razvoj, presudno je važan dobar protok informacija - besplatni brzi internet s pouzdanim pristupom javnim službama (online vlada, škole, fakulteti, zdravstvene ustanove itd...).

Kad nizovi vila za bogate počnu zamjenjivati sočne livade i voćnjake u centru grada, jasno je da se sprega gradskih planera i podivljalog kapitala otela svakoj kontroli. Istodobno, deseci tisuća stanovnika žive u gradskim zgradama s mizernim održavanjem i očajno lošom energetskom bilancom.

Jeste li znali?

I umjetnici se sve više upliću u projekte revitalizacije zapuštenih gradskih zona. Godine 2007. poljska umjetnica Joanna Rajkowska ostvarila je svoj projekt Oxigenator - preobrazila je malu zapuštenu lokvu na trgu Grzybowski u centru Varšave u atraktivno okupljalište. S površine vode ispuštani su baloni s obogaćenim kisikom, a oko nje su postavljene klupe kako bi ljudi mogli sjediti, udisati čist zrak i razgovarati. Oxygenator je postao središnje mjesto za sastanke i inspiracija lokalnom stanovništvu da se druži. Kako je grad dao odobrenje za smještaj Oxygenatora na rok od samo dva mjeseca, građani su se pobunili protiv toga zajedničkim pismenim protestom. Ujesen su gradske vlasti održale sastanak s umjetnicom - i odobrile fi nancijska sredstva za održavanje postojećeg stanja do proljeća 2008.

Izvor: www.zelenenovine.com / Tomislav Toth - Zeleni grad nove generacije
Foto: agroklub.ba

Comments are closed.