ZELENI GRAD – Umjetnost i kultura otvaraju grad

Zeleni grad ima više umjetničkih galerija negoli šoping-centara, više mogućnosti za aktivnu kreativnost negoli za pasivno promatranje i kupovanje.

Buran kulturni život čini grad atraktivnim, integrira njegove stanovnike i privlači posjetitelje. Zato su umjetnost i kultura jedna od najboljih investicija u održivi razvoj, zelena investicija koja uzvraća rastućim društvenim kapitalom i ekonomskim razvojem. Stoga bi gradske vlasti trebale obraćati više pažnje kulturnoj politici negoli infrastrukturnim investicijama. Kulturalni sadržaji trebali bi biti raznoliki po obliku i sadržaju kako bi se zadovoljilo što više različitih ukusa. Bogatstvo kulturnih događanja, ambiciozna visoka kultura, popularna masovna zbivanja, grassroots-inicijative i međunarodni festivali otjelotvoruju kulturnu raznolikost i čine grad punim života. Također je važno da vlasti zelenog grada štite umjetničku slobodu govora. Umjetnost se ne smije cenzurirati ni biti naklonjena trenutačnoj političkoj vlasti ili ukusu ljudi koji vladaju. Umjetničke aktivnosti u gradu igraju još jednu vrlo važnu ulogu - ruše društvene barijere, govore protiv ksenofobije, homofobije i društvene nejednakosti. Radionice grafita, jeftine kazališne ulaznice za nezaposlene i kazališne predstave u kojima sudjeluju beskućnici primjeri su kako aktivno uključiti i one koji su obično izostavljeni iz društva.

Jeste li znali?

Klub Močvara, u prostorijama bivše, tranzicijom uništene tvornice Jedinstvo, na Trnjanskom nasipu u Zagrebu, kultno mjesto okupljanja mladih i onih koji se takvima osjećaju, ponovno je otvoren nakon godinu dana natezanja s gradskim poglavarstvom. Kako se to dogodilo tik pred izbore, ostaje mučan dojam kako u sustavu koji izbjegava definirati pravila, gradonačelnik i birokracija iskorišćuju sivu zonu zakonskog nereda kako bi po volji demonstrirali snagu i moć ruralnoga u odnosu na urbano.

Pozdrav Suncu i Morske orgulje, instalacije arhitekta Nikole Bašića, od kutka Zadarske rive napravile su vrlo popularno mjesto okupljanja i turističku atrakciju. Kako je slava morskih orgulja i legenda o najljepšem zalasku sunca na svijetu obišla globus, navala turista postaje tolika da građani Zadra počinju izbjegavati to prenapučeno mjesto. Očito je, postizanje općeg zadovoljstva i ravnoteže ponekad je teško ostvariti i u najpozitivnijem primjeru.

Izvor: www.zelenenovine.com / Tomislav Toth - Zeleni grad nove generacije

Foto: www.nemoner.blogspot.com

Comments are closed.