Mapa

Poštovani građani Banjaluke, predstavljamo vam interaktivnu mapu koja prikazuje sve značajnije zelene površine na teritoriji urbanog područja Grada. Putem ove mape moći ćete bolje da upoznate svoj grad i vidite koje su to zelene površine koje se trebaju očuvati, održavati i za koje se vrijedi boriti, a svjedoci smo da se iz dana u dan grade novi objekti na gotovo svim slobodnim zelenim površinama. Izdvojili smo blizu 300 zelenih površina od privatnih do javnih i klikom na svaku površinu koja vas interesuje možete vidjeti opis predviđenih promjena, kojim regulacionim planom je obuhvaćena površina i kakav je uticaj na zelenilo (stepen njegove degradacije).

Da naglasimo, mapa obuhvata sve značajne zelene površine na osnovu subjektivne procjene. Samim tim obuhvaćen je i veliki broj privatnih parcela koje su neiskorištene ili su u sklopu kuća, a predstavljaju značajnu zelenu površinu. Takvim izdvajanjem privatnih parcela želimo samo da prikažemo planirano stanje na njima bez namjere prisvajanja i pretvaranja privatnih zelenih površina u zelene površine javne namjene (odluku o  tome donose sami vlasnici parcela).

Ukoliko postoje neke zelene površine za koje smatrate da zaslužuju da budu uvrštene na ovu mapu slobodno nam pošaljite svoje prijedloge i dajte komentare na ucrtane površine. Takođe, ako primjetite neku grešku ili nedostatak obavezno nam se javite da bismo ovu interaktivnu mapu učini što boljom i funkcionalnijom, a sve u korist građana Banjaluke i njihove informisanosti.

Nadamo se da će vam ova mapa olakšati pristup informacijama o pojedinim površinama našeg grada i pružiti bolji uvid u planirane izmjene. Na ovaj način želimo da istaknemo sadašnji potencijal zelenila koji treba očuvati da bi Banjaluka sačuvala dio onoga što ju je činilo „gradom zelenila“. Na osnovu ove interaktivne mape i pruženih informacija nadamo se da ćemo izazvati građane da aktivnije i pravovremeno učestvuju u očuvanju izgleda našeg grada.